Bali

Dolfijnen spotten

Bali wordt steeds toeristischer en dat is ook niet gek, want het eiland heeft ontzettend veel te bieden. Cultuur, tempels, geschiedenis, natuur, stranden, helderblauwe zee, rijstvelden en ga zo maar door. Steeds meer mensen gaan dan ook met een backpack reis hiernaartoe of verblijven er zelfs een aantal maanden. Maar wat als je niet zeeën van tijd hebt om het eiland te ontdekken? Ik vond het zelf heel moeilijk om keuzes te maken, want in twee weken tijd kun je nooit alles gedaan en gezien hebben. Ondanks dat het eiland niet heel groot is. Om je een handje te helpen hieronder mijn hoogtepunten. Mocht je er niet uit komen, dan raad ik aan om zeker deze activiteiten niet over te slaan.

Tempels bezoeken

Foto’s van Bali? Dan zie je natuurlijk tempels. Niet zo gek als je bedenkt dat er duizenden verspreid over het eiland te vinden zijn. Sommige locals zeggen zelfs dat er misschien wel meer tempels zijn dan inwoners. Alle tempels bezoeken gaat dus zeker niet lukken, vooral ook omdat de meeste privé zijn van een gezin of wijk. Maar een aantal grote tempels zijn zeker de moeite waard om met een gids naartoe te gaan. Een gids is een aanrader omdat deze veel kan vertellen over de geschiedenis en verschillende mythes die achter de tempel verschuild gaan. Daarnaast is het handig dat je dan meteen vervoer hebt naar de plek. Natuurlijk kun je ook zelf een auto of scooter huren, maar dat vonden wij met het hectische verkeer niet een heel prettig idee. Een andere optie is natuurlijk om een taxi te nemen.

Tempel Bali
Tempels bezoeken op Bali

Tip: er rijden veel illegale taxi’s rond in Bali, goed oppassen dus. De meeste zien er zelfs helemaal uit alsof het een echte taxi is. Je herkent de illegale taxi’s aan dat ze de meter niet aan willen zetten en alleen voor een vast bedrag willen rijden. Vaak word je dan dus afgezet. Een andere manier van reizen is via Grab, dit is de Uber van Indonesië. Met deze dienst hebben wij wel veel goede ervaringen gehad.

Deze tempels zijn zeker een bezoek waard:

  • Pura Ulun Danu Bratan: deze tempel in het Brantan meer is gewijd aan de godin van het water, rivieren en meren, Dewi Danu.
  • Pura Tirtha Empul: deze tempel is gebouwd rondom een heilige bergbron. Daarom komen hier veel locals naartoe om langs elke fontein te gaan en gebed te zeggen. Ook laten ze hier veel offers achter zoals bloemen en eten. Zelf kun je ook aan de rand waar het rustiger is het water in om een foto te maken en eventueel een gebed te zeggen.
  • Pura Lempuyang Luhur: dit complex bestaat uit zes tempels. Door hier naar boven te klimmen krijg je een mooi uitzicht over de Gunung Agung vulkaan. Daarnaast vind je hier de ‘Gates to Heaven’ Deze poort van de tempel kijkt uit op de Gunung Agung vulkaan en je kunt hier met name hele mooie foto’s laten maken met een effect alsof je op het water staat.

Leuk feitje: Een foto zoals hierboven kun je gratis laten maken bij deze tempel. En dit mooie waterachtige effect? Dat doen ze gewoon door middel van een spiegeltje!

Wilde dolfijnen spotten

Niet in een soort zwembad met een verzorger, niet in een dierentuin, maar echt in de open zee in zijn natuurlijke omgeving. In het noorden van Bali kun je heel vroeg in de ochtend dolfijnen spotten. Een plek die hier perfect voor is, is Lovina. Ga met een vissersbootje mee een stukje de zee op varen en zie al snel grote groepen Dolfijnen voorbij zwemmen. Wij hadden verwacht dat we er met heel veel geluk 2 of 3 heel ver weg zouden zien. Maar niets was minder waar, dolfijnen overal en ze zwommen zelfs heel dicht naast onze boot.

Rijstvelden bezoeken

Een unieke ervaring in Bali en dan vooral in de omgeving van Ubud is dat je er tegenwoordig niet alleen door rijstvelden heen kan lopen, maar ook kan schommelen tussen de palmbomen. Op deze manier kun je op een hele bijzondere manier van het uitzicht genieten. Niet alleen de rijstvelden in Ubud zijn mooi, maar alle rijstvelden die je tegen komt zijn de moeite waard om even rustig naar te kijken.

Rijstveld Bali
Rijstveld Bali

Surfen, snorkelen en aan het strand liggen

Naast lekker aan het strand liggen is er nog veel meer te doen aan het strand in Bali. Ben je in westen van het eiland, dan kun je er geweldig surfen. Er komen veel Australiërs speciaal voor deze golven naar Bali met een surfplank. Maar ook als je er net als mij nog niet veel van kan is het super leuk om een privé lesje te boeken. Ben je ook nog een beginner? Ga dan vooral in de ochtend of het begin van de middag wanneer de golven nog rustig genoeg zijn. Ook snorkelen moet je echt gedaan hebben in Bali. Er worden bijvoorbeeld leuke snorkel tours verzorgd naar Nusa Penida met de kans om een echt Manta Ray te spotten! Maar de allerleukste plek om te snorkelen vond ik toch wel Amed, aan de oostkant van het eiland. Daarnaast is Padang Padang beach echt een aanrader om gewoon even aan het strand te liggen. Een bijzondere plek omdat je door een soort grot naar beneden moet lopen om er te komen. Daarnaast zijn er op het strand ook veel mooie rotsen te vinden en leuke strandtentjes om iets te eten of een souvenir te kopen.

Zwemmen Bali
Zwemmen Bali

Raften midden in de jungle

Een activiteit die we vooraf bepaald hadden was raften. Dit leek me heel erg leuk, maar ik had hier geen hele hoge verwachtingen van. Toch was dit achteraf een van de leukste dingen die we gedaan hebben. De rivier waar we overeen vaarde met ons bootje was erg helder en tussendoor was het dan ook mogelijk om even te zwemmen. Natuurlijk waren er ook wilde stukken rivier waar je blij was in een bootje te zitten. Maar het allerbeste van dit avontuur was het adembenemende uitzicht. Ik denk niet dat je de jungle in Bali zo mooi kunt bewonderen als vanaf de Ayung rivier.

Raften Bali
Raften Bali

Nusa Penida

Zoals ik al eerder in deze blog aangaf is ook Nusa Penida een echte aanrader om naartoe te gaan. Het is een fantastische plek om te snorkelen en als je heel veel geluk hebt kun je er Manta Rays spotten, schildpadden en met nog meer geluk zelfs wilde dolfijnen. Maar er is meer wat dit eiland zo geweldig maakt. Wanneer je aan land gaat kun je er namelijk het adembenemende uitzicht op Broken beach en de T-Rex rock gaan bekijken. Laat je hier door een tour of een local naartoe brengen met een auto, want het is een erg wilde en vaak onverharde weg die je moet afleggen.

Nusa Penida Bali
Nusa Penida Bali
Nusa Penida Bali
Nusa Penida Bali

Check deze site voor meer leuke tips over Bali of een van mijn andere reisbestemmingen of volg @degrotevakantie op Instagram!

Meer blogs over Bali

Waanzinnige Bali deals