Historisch Jordanië

Petra, Wadi Rum en de Dode Zee (deel 2)

Carmen van Verseveld
Carmen van Verseveld

Wij reizen niet om aan het leven te ontsnappen, maar om het leven niet aan ons te laten ontsnappen.

Vanuit Madaba, waar we overnacht hebben en niet veel meer gedaan hebben dan het bezoeken van een kerk, vertrokken we naar Mount Nebo, via de Kings Highway naar Kerak en uiteindelijk kwamen we net op tijd in Petra aan om nog naar Petra by night te gaan (dit kan alleen op maandag-, woensdag- en donderdagavond).

Mount Nebo Jordanië

Een must-see voor de religieuze mensen. Volgens de Bijbel is de Neboberg (817m boven zeeniveau) de plek waar Mozes uitkeek over het beloofde land voordat hij stief. Je vindt boven dan ook allerlei standbeelden en teksten die daaraan herinneren. Nu ben ik niet bepaald religieus, maar toch heb ik me op die berg prima vermaakt omdat de omgeving wel erg fotogeniek was. Heel fijn om gewoon even te zitten en te genieten van het feit dat je daar mag zijn en dit mee mag maken. Lekker diepzinnig

Kings Highway Jordanië

Ga je van Amman naar Petra, dan heb je keuze uit 3 snelwegen. Kings Highway is de langzaamste route vanwege alle haarspelbochten, maar wát een uitzicht. De omgeving daar wordt niet voor niets de Grand Canyon van Jordanië genoemd. Er zijn verschillende viewpoints waar je de mooiste foto’s kunt maken. Na een lange zit in de bus kwamen we net op tijd aan om Petra by night mee te maken.

Kings Highway Jordanië
Kings Highway Jordanië

Petra by night

Persoonlijk vond ik het de €25 niet waard. De weg naar de schatkamer toe (het bekende uit de rotsen gehouwen gebouw dat je altijd op alle foto’s ziet) is versierd met de lampionnen met kaarsen. Op zich heeft het wel iets magisch, zo door de donkere rotsspleten lopen. Een beetje jammer dat veel mensen hun zaklamp op hun telefoon aanzetten. Toch wat minder sfeervol. Als je eenmaal bij de schatkamer aankomt dan staan er honderden lampionnen op de grond en verandert het uit de rotsen gehouwen bouwwerk steeds van kleur. We moesten op de grond zitten. Er zou een show zijn. Die show hield niet veel meer in dan een man die op zijn fluit speelde (een half uur lang) en je kreeg een kopje zoete thee. Naar mijn mening niet heel speciaal. Een tip: je kunt een pad nemen naar boven. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over wat er beneden gebeurt. Het ziet er dan een stuk leuker uit dan als je beneden zit.

Petra by day

In tegenstelling tot die avond ervoor, heb ik me overdag prima vermaakt in Petra. Onze reisleider gaf ons 7 uur om daar rond te lopen. 7 uur?! Wat moet ik in die tijd doen? De schatkamer heb je toch zo gezien? Pas op het moment dat je de plattegrond ziet, besef je je dat er zich achter die schatkamer nog een gigantische stad verschuilt en dat je die 7 uur toch echt wel nodig hebt. Je kunt verschillende wandelingen doen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. De ‘normale’ wandeling loopt naar het centrum van de stad, iets wat je de verzamelplaats kunt noemen. Hier vandaan kun je alle kanten uit. Ik ben met een paar reisgenoten de trap opgelopen naar het klooster (zo’n 900 treden). Dit klooster vond ik eigenlijk nog mooier dan de schatkamer. Ga je nog iets hoger naar het uitkijkpunt, dan heb je een fenomenaal uitzicht over de rotsen en de omgeving.

Aan het eind van de middag zijn we via een andere wandeling teruggegaan. Eén van de mooiste wandelingen die ik ooit gedaan heb. We kwamen bijna niemand tegen en het uitzicht is fenomenaal. Hoewel ik veel gereisd heb, is dit een landschap wat ik nog nooit eerder heb gezien. Je schiet de ene na de andere foto. Soms is het ook nodig om alleen even om je heen te kijken en te genieten.

Het bijzondere aan Petra is dat het uitgegraven deel van de stad in werkelijkheid maar 30% is van het geheel. De rest ligt dus nog onder de grond. Helaas is het niet meer toegestaan om verder te graven. Je kunt bij de ingang van Petra een gids huren die je van alles vertelt over de stad. Ook is het mogelijk om in een kar of op een ezel door de stad te reizen. De ezels klimmen zelfs de steile trappen op naar het klooster! Neem genoeg water mee en smeer je in want de zon kan echt branden. Je kunt onderweg ook flesjes water, hoofddoeken etc. kopen.

Petra Jordanië
Petra Jordanië

Next: de Wadi Rum woestijn, yes!

Hét hoogtepunt van mijn reis. Na uren rijden kwamen we aan bij ons kamp in de woestijn. Primitief? Neuh… gewoon cabins met een eigen douche en toilet, twee bedden én, jawel, wifi (beetje jammer…). ’s Middags stond een jeepsafari door de woestijn op het programma. Ietwat commercieel helaas, maar de plaatsen waar we kwamen waren erg mooi en ook de zonsondergang was een plaatje. ’s Avonds hadden we een buffet met vlees dat in grond werd klaargemaakt. Ze plaatsen een soort rekken, waar ze het vlees op leggen, in kuilen. Daar leggen ze folie over en er wordt zand overheen geschept. Prima maaltijdje. De bedoeïenen en medewerkers die in het kamp waren, knalden wat traditionele Arabische muziek aan een toen konden wij natuurlijk niet achterblijven. Samen met de mannen van het kamp hebben we wat afgedanst. Toen het donker was, liep ik het kamp uit en ging op het zand liggen om de sterrenhemel te bewonderen.

Na een koude nacht was het vroeg opstaan om een kamelentocht te maken. De kamelen waarop wij zaten werden trouwens goed behandeld. Het was ons vervoer naar een plek waar wij de zonsondergang op z’n best zouden zien. Tijd om wat meer te relaxen bij de Rode Zee en de Dode Zee. Reizen in dit rappe tempo was namelijk best een beetje vermoeiend.

Wondere onderwaterwereld: Aqaba

Aqaba is, vergeleken met de Jordaanse plaatsen die we gezien hadden, een grote, moderne stad. Je hebt hier de mogelijkheid om een boot te huren en te gaan snorkelen. Als je met een grote boot gaat en je vertrekt vanaf de haven bij het centrum, dan betaal je flink wat geld. Heb je een hotel dat iets verder weg ligt van het centrum, dan kun je misschien wel vanaf het strand zo het water in lopen om te snorkelen of een klein bootje huren, dat scheelt veel geld. Hoe dan ook is het de moeite waard om hier een kijkje in de wondere onderwaterwereld te nemen. Het water is ontzettend helder, het koraal en de vissen kleurrijk. Duiken is trouwen ook een optie. De meeste hotels die buiten het centrum liggen hebben een privéstrand. Je kunt ook naar het openbare strand, maar houd er dan rekening mee dat je tussen de mensen met kleding en boerkini’s ligt. Je wordt enorm aangekeken en het is dan ook heel ongepast om daar in je bikini of zwembroek tussen te liggen.

Aqaba Jordanië
Aqaba Jordanië

Dode Zee: zout, zouter, zoutst

Na een lange rit vanuit Aqaba kwamen we eind van de middag aan in het Grand East Resort & Spa wat pal aan de Dode Zee ligt. Een prachtig 4 sterrenhotel met 5 zwembaden. Ook de kamer was gigantisch, maar omdat we die avond zouden vertrekken hadden we daar niet veel aan. Op het privéstrand (wat overigens helemaal niet bijzonder of mooi is) staan emmers met modder waarmee je je in kunt smeren. Deze modder moet je eerst laten drogen op je huid en vervolgens afspoelen in het water. Dat schijnt goed voor je te zijn, dus dat doen we dat maar. Het is een gekke gewaarwording om in zout water te blijven drijven. Heel grappig! Je mag er trouwens maar 10 minuten in, anders is het niet goed voor je huid.

Dode Zee Jordanië
Dode Zee Jordanië

Na een week in toch wel een pittig tempo te hebben gereisd, was het weer tijd om richting ons koude kikkerlandje te gaan. Het was weer een leuke, veelzijdige reis met veel mooie herinneringen om te koesteren!