Gdansk

Wat moet je daar dan?!

Kim Hobo
Kim Hobo

Better to see something once, than to hear about it a thousand times.

Polen is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je een vakantie in Europa wilt boeken. En ook Gdansk als stedentrip staat meestal niet bij iedereen bovenaan het lijstje. Toch is Gdansk zeker een bezoekje waard!

Gdansk is een havenstad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uiteindelijke val van het communistische regime en dus ook in de Poolse geschiedenis. De stad is als vakantiebestemming momenteel in opkomst. Je vindt hier namelijk van alles: een gezellig centrum, mooie stranden, diverse uitgaansgelegenheden en lage prijzen!

 De stad met ongeveer een half miljoen inwoners ligt aan de Poolse Oostzee. Vanaf Amsterdam vlieg je er in ongeveer anderhalf uur naartoe. Een (officiële) taxi brengt je vervolgens in twintig minuten naar het stadscentrum.

Het centrum is compact, bomvol historische gebouwen en bevat vele gezellige (en zeer goedkope) kroegen. De historische stadskern van Gdansk is na de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog nagenoeg helemaal herbouwd en gerestaureerd.

Gdansk Polen
Gdansk Polen

Wat is er te doen in Gdansk?

Je kunt je zeker een lang weekend vermaken in Gdansk door o.a. het centrum te verkennen of activiteiten net buiten de stad te ondernemen. Hieronder vind je 5 leuke tips voor activiteiten en bezienswaardigheden:

1. Wandel door de oude stad 

De volledig herbouwde oude stad is het kloppend hart van Gdansk. Het is een prachtige autovrije binnenstad waar een gezellige en gemoedelijke sfeer hangt. Dulga Street is de hoofdstraat van Gdansk die de oude stad doorkruist. In deze 800 meter lange straat vind je naast de vele klassieke gebouwen ook diverse restaurantjes. De Long Market is een breed marktplein, waar zich voornamelijk kroegen en terrassen bevinden. De imposante Groene poort vormt de toegang via de Long Market naar Dulga Street. Aan de andere kant vind je de prachtige Gouden poort.

Enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn het Gemeentehuis ('Rechtstädtisches Rathaus') en de Neptunusfontein, naast de Groene- en Gouden Poort. Houd je van fotograferen? Ga dan eens naar de oever van de Motlava en bezoek de markante Kraanpoort, de ‘Krantor’. 

Gdansk Polen
Gdansk Netptunusfontein

2. Een mooi uitzicht vanuit AmberSky Kolo Widokowe

Voor een geweldig uitzicht over de oude stad en Dulga Street is een ritje in het reuzenrad van Gdansk een aanrader. Het rad bevindt zich aan de westelijke oever van de Motlava ter hoogte van de Krantor.

3. Lekker relaxen op Brzezno Beach

In de warme zomermaanden is Brzezno Beach, ten westen van Gdańsk, dé plek om samen met de locals de verkoeling op te zoeken. De bekende hotels zijn een paar kilometer verderop, dus er zijn hier niet zoveel toeristen. Gelukkig vind je er wel voldoende restaurants voor de nodige drankjes en versnaperingen.

4. Reis naar Gora Gradowa

Achter het treinstation van Gdansk ligt Gora Gradowa. Dit gebied kenmerkt zich door de vesting en het ‘rode kruis’, die zich op de 46 meter hoge heuvel bevinden. Gora Gradowa is tevens de plek om een mooie panorama van Gdansk te maken. 

5. Bezoek het European Solidarity Centre

Een bekend en indrukwekkend verhaal is dat van lech Walesa. De voormalig elektromonteur in de Lenin-werf in Gdansk startte het verzet tegen het toenmalig communistische regime en schopte het uiteindelijk tot president van Polen. Vandaag de dag doet de Lenin-werf dienst als het ‘European Solidarity Centre (ESC)’. Het is een museum dat naast het verhaal over solidariteit en de anticommunistische oppositie in Polen, ook een centrum is dat uitnodigt tot een dialoog over onze huidige moderne wereld. Best wel interessant!

Uit eten in Gdansk

Er zijn in Gdansk vele mogelijkheden op het gebied van eten en drinken. Van chique tot eenvoudig en van duur tot (spot) goedkoop. Wil je een keer wat anders dan de standaard westerse keuken? Dan is Gsanksi Bowke een echte aanrader. Het is een restaurant met traditioneel Pools eten in een gezellige historische setting, waar je de atmosfeer van 200 jaar geleden proeft! Voor fantastisch eten en een prachtig uitzicht ga je naar Filharmonia, één van de beste restaurants in de omgeving.

Gdansk centrum
Gdansk centrum

Overnachten in Gdansk

Een aanrader voor een accommodatie in Gdansk is het Hotel Sadova. Het is een modern en betaalbaar 4-sterren hotel net buiten het centrum. Zeker voor Poolse begrippen is het een luxe hotel en een goede uitvalbasis voor het verkennen van de stad. Vanuit het hotel zijn de meeste toeristische trekpleisters goed per voet te bereiken. Uiteraard vind je in de stad nog een heleboel andere accommodaties in verschillende prijsklassen.

De beste reistijd voor een bezoek aan Gdansk

Ondanks dat de stad aan de Oostzee ligt, heeft het een gematigd landklimaat. De invloed van het zeewater op het klimaat is hier relatief klein. De beste reistijd is tussen juni en augustus, wanneer de gemiddelde dagtemperatuur rond de 20 graden ligt. In de maanden december, januari en februari schommelt het kwik rond het vriespunt met februari als koudste maand.

De Gdansk Tourist Card

Als je van plan bent veel musea en andere bezienswaardigheden te bezoeken, dan is de Gdansk Tourist Card wellicht een handige optie. Deze geeft recht op diverse kortingen en sommige bezienswaardigheden zijn zelfs gratis. Je kunt er ook voor kiezen om openbaar vervoer toe te voegen op je kaart. Dan kun onbeperkt gebruik maken van de bussen, trams en treinen binnen de stad.

Dus ja, Gdansk is een zeer verrassende bestemming voor een leuke stedentrip. En het is ook nog eens een fijn voor je portemonnee! 

Ben jij wel eens in Gdansk geweest? Wat vond je ervan? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!