Wonen in Seoul, Zuid-Korea

Transport, gebruiken en must sees!

Laura Olijslagers
Laura Olijslagers

‘'Als International Lifestyle student ben ik ontzettend nieuwsgierig en enthousiast over het ontdekken van nieuwe plekken en culturen''

Ik woon nu zo’n twee maanden in Seoul en mag mezelf dus inmiddels iets meer dan een toerist noemen. Voordat ik naar Seoul ging, had ik eigenlijk niet echt een plan gemaakt. Ik zou hier toch ongeveer 4 maanden verblijven, dus ik kwam er vanzelf wel achter wat tof was om te doen. Inmiddels heb ik al een heleboel dingen ondernomen en de highlights ga ik in deze blog uitlichten. 

Voor ik ga beginnen, lijkt het me wel handig om wat tips te geven met betrekking tot het transport en om een stukje over de cultuur te vertellen. 

Transport door Seoul

De meeste mensen verplaatsen zich in Seoul met de auto of met de metro. Dat laatste is een hele snelle en goedkope optie. Je betaalt per ritje bijna altijd 1250 won, dat is omgerekend zo’n 95 eurocent. De metro lijkt heel ingewikkeld op het eerste gezicht, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt ga je vrij gemakkelijk van A naar B. Ik raad je aan om de app ‘KakaoMetro’ te downloaden. Hier vind je een overzicht van de metrokaart (met de Engelse benamingen). Als je aangeeft waar je bent en waar je naartoe wilt, laat deze app je zien welke metro je moet pakken en waar en op welke lijn je eventueel over moet stappen. 

Taxi’s zijn ook erg betaalbaar, maar kunnen soms iets duurder uitvallen dan je in eerste instantie dacht omdat het over het algemeen behoorlijk druk is op de weg. 

Ook handig om de downloaden is ‘Naver Map’ en/of ‘KakaoMap’. Google Maps werkt namelijk niet in Zuid-Korea. Naver en KakaoMap zijn allebei makkelijk in gebruik en uiteraard in het Engels. Verder nog handig is een app om de munteenheid om te rekenen en de Google Translate app waar je dingen als verpakkingen of etiketten mee kunt scannen, mocht je problemen hebben met het doen van boodschappen!

Zuid-Koreaanse Cultuur en hun gebruiken

Als je voor de eerste keer in Zuid-Korea bent, zullen er ongetwijfeld een aantal situaties zijn waar je misschien raar van opkijkt, maar die voor Koreanen heel vanzelfsprekend zijn. Ik neem de meest voorkomende met je door.

Highlights Seoul

Ik heb alle highlights onderverdeeld in drie categorieën: Must eat/drink, must see/visit en must do. Zo blijft het overzichtelijk en krijg je een goed beeld van wat er eigenlijk allemaal precies in Seoul te doen is.

Must eat/drink

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht. Het is gemaakt van gefermenteerde kool en groenten en is redelijk pittig. Je hoeft dit gerecht niet te bestellen, je krijgt het bij de meeste Koreaanse restaurants standaard bij je maaltijd als side-dish.

Ook typisch Koreaans. Je kunt het een beetje vergelijken met een pokebowl. Het is een mix van rijst met groenten, vlees en een gebakken ei. Als je ‘hot stone bibimbap’ besteld, krijg je het in een schaal die recht van het vuur af komt, hierdoor bakt de rijst (die onderin zit) als het ware aan, en wordt deze lekker crispy. 

Je kunt Seoul niet verlaten zonder bij een Korean barbecue restaurant te hebben gegeten. Het idee achter dit concept is dat je plaatsneemt aan een tafel met een barbecue in het midden van die tafel. Je bestelt verschillende soorten vlees en eventueel wat bijgerechten. Het vlees bak je vervolgens op de barbecue en eet je in combinatie met de bijgerechten op.

Hét Koreaanse alcoholische drankje gemaakt van rijst. 17% alcohol en een flesje van 360 milliliter voor omgerekend €1,37, do I need to say more?

Hartstikke Amerikaans maar deze mag voor mij zeker niet ontbreken. Een hele populaire fastfoodketen die helaas in Nederland nog ontbreekt. Ik heb deze ontdekt toen ik in Miami was, en tijdens mijn laatste weekend afscheid genomen. Tot iemand mij erop wees dat er meerdere in Seoul zitten, yes! Als je een bezoekje brengt aan Shake Shack, ga dan zeker voor de Cheese fries!

In Seoul zit bijna om de vijf meter wel een koffietentje. De een nog goedkoper dan de ander. 

Van Green Tea Latte’s tot Bubble Tea’s. You name it, they got it. Je hoeft hier zeker niet naar Starbucks om een lekkere koffie te vinden. Tip: kijk ook zeker even in de vitrine, ze zijn hier ook erg goed met cheesecake & carrotcake.

Seoul staat ook bekend om zijn streetfood. Een goede manier om veel lokale gerechten te proberen. Ga vanaf een uur of vijf in de middag naar Myeongdong (stap uit bij subway exit 6) en je vindt er tientallen streetfoodkraampjes. De gerechten variëren, van zoete redbean pancakes tot kreeft of octopus. De prijzen liggen tussen de twee en de vijf euro.

Ook een hele goede plek om lokale gerechten te proberen is de Gwangjang foodmarket. Deze ken je misschien wel van de Netflix serie ‘Street Food’. Een hele populaire, lokale markt waar je allerlei gerechten kunt eten. Als je je helemaal onder wil dompelen in de cultuur, kies dan voor octopus. Bij een aantal plekken kun je zelf je octopus uitkiezen. Deze wordt dan voor je klaargemaakt (a.k.a. in stukken gesneden). Je kunt deze vervolgens opeten terwijl het hij beweegt… 

Foodmarket in seoul zuid korea
De Gwangjang foodmarket in Seoul, Zuid-Korea, de plek om streetfood te proeven.

Must see/visit

Kattencafés kun je een heleboel vinden in Seoul. Als je door de drukke straten van Myeongdong loopt kom je er vanzelf een aantal tegen. Je betaalt vaak een rond de €7,50 om binnen te komen en mag dan onbeperkt knuffelen met de katten. Als je een kattenliefhebber bent is dit echt een aanrader! Er zitten vaak hele mooie rassen tussen. Zo was er in het café waar ik zelf ben geweest onder andere een ragdoll, munchkin, bengaal en siamees.

Als je het leuk vindt om in Nederland naar rommelmarkten te gaan of om vintage te shoppen moet je zeker een bezoekje brengen aan de Dongmyo market. Trek hier gerust een dag voor uit. Je vindt hier ontzettend veel winkels en kraampjes met vooral een heleboel kleding maar ook oude camera’s, gereedschap, elektronica en meer.

Dit gebouw is ontworpen door Zaha Hadid, een hele bekende architecte. Het gebouw is ontzettend modern en zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen, zowel binnen als buiten. Je vindt er ook verschillende koffietentjes en winkeltjes.

 

Dongdaemun Design Plaza in Seoul.

Cheonggyecheon Stream is een beekje die door het centrum van Seoul heen stroomt. Er zijn voetpaden, bruggen en bankjes langs gebouwd. Het is een aanrader om hier in de avond langs te gaan, de verlichting in combinatie met fonteinen zorgt voor een mooi effect.

Myeong-Dong is een gezellige, drukke buurt met een heleboel winkels en eettentjes. Je vindt hier grote ketens zoals H&M en Zara, maar ook veel lokale winkels en boetiekjes. Zorg dat je hier ook zeker eens in de avond komt, wanneer alle reclameborden en lampjes aan staan.

Gezellige drukte in Myeong-Dong.

Gangnam is de chique en modern buurt van Seoul. Breng een bezoekje aan de drukke winkelstraat (Gangnam station exit 10 of 11). Ga ook zeker naar de COEX mall, daar vind je de Starfield Library, een ontzettend grote bibliotheek met boekenkasten die reiken tot het plafond van enkele meters hoog. Vergeet niet om bij de COEX mall de East exit te nemen, hier kom je uit bij het Gangnam standbeeld, twee grote gouden handen gemaakt ter ere van het gelijknamige nummer ‘Gangnam Style’ van Psy. 

Starfield Library in de COEX Mall, Seoul.
Starfield Library in de COEX Mall, Seoul.

Omdat er zo ontzettend veel te doen is in Seoul, ga ik in deel 2 verder met de Must see/visit en de Must do’s en vertel ik over mijn tripjes naar Busan (de op Seoul na grootste stad van Zuid-Korea, gelegen aan het strand) en Jeju (een prachtig eiland ten zuiden van Zuid-Korea).

 

Andere blogs over Zuid-Korea lezen? Klik dan hier!